Snelgroeier Onegini doet als frontrunner veel missiewerk

Author: AG Connect

Last updated: August 1, 2022

 

AG Connect approached Onegini, after being informed about Onegini's recent capital injection, for an extended interview within their category of fast growing companies which has been published in their monthly magazine of April 2020.

"Het is niet helemaal de uitstraling die we willen hebben", zegt de VP Marketing als AG Connect de vloer op loopt waar Onegini zit. Het bedrijf, dat SaaS-inlog- en registratievoorziening levert voor apps en websites, groeit hard en moest daarom op zoek naar een andere locatie. Het huist nu tijdelijk op een etage in een bedrijfsverzamelgebouw in Woerden, omdat de eigen vloer nog wordt verbouwd en volgens de merkstrategie wordt ingericht.

Een ander deel van het werknemersbestand zit in Polen, waar al snel na de start van het bedrijf een vestiging werd geopend. Dat die locatie er snel na de start kwam, had twee redenen, legt oprichter en CCO Denis Joannides uit.

 “Enerzijds zouden we dan gemakkelijker kunnen schalen, en anderzijds wilde ik dat er binnen het bedrijf een way-of-working zou ontstaan waarmee je internationaal software kunt ontwikkelen. Je ziet op plekken schaarste in de markt ontstaan. Het gaat erom dat je van begin af aan je filosofie, je werkwijze, alles wat je doet zodanig is dat je op meerdere plekken software kunt ontwikkelen. Of dat nu in Polen is of op andere plekken in de wereld.” En die locatie elders starten, moet je zo snel mogelijk doen, vindt hij. “Als je dat te laat doet, gaat het niet meer gebeuren. Dan zitten mensen vast in een bepaalde manier van werken.”

Turbulente groei
Vooral de eerste jaren had Onegini die locatie in Polen nodig om de personeelsvraag te kunnen opvangen. Sinds een jaar of twee komt het bedrijf ook in Nederland goed aan de juiste mensen. “Het wordt voor ons steeds makkelijker om specialisten ergens los te weken. Dat kan met onze historie of ons netwerk te maken hebben, en ook met dat we meerdere disciplines nodig hebben. Niet meer alleen ontwikkelaars.”

Het bedrijf groeide de afgelopen jaren qua personeel met 66%. Nu werken er 80 mensen. De terugkerende omzet van 2018 was 135% hoger dan die van een jaar eerder. Inmiddels zijn er 35 bedrijven die gebruikmaken van de software. Deze bedrijven zijn in totaal goed voor bijna 200 labels, dus een gemiddelde consument komt de software geregeld tegen. “De groei die we doormaken is een turbulente groei. Toch gaat het bijzonder goed. Je moet wel zorgen dat je collega’s goed onboardt. Door de schaarse kennis in de markt hebben de mensen die we nu binnenhalen niet alle kennis. Die mensen leiden we dus zelf op.”

En focus houden is een uitdaging. Toch heeft het bedrijf, ondanks die snelle groei, dat goed kunnen doen, zegt Joannides. “Onze kern is het neerzetten van de digitale identiteit, die gekoppeld wordt aan registratie- en inlogprocessen voor consumenten, zakelijke klanten en adviseurs. Daaromheen maken we functionaliteiten of processen. Toen we begonnen zeiden we 'dat gaan we alleen doen', en dat doen we vandaag de dag nog steeds.” Wat Onegini bijvoorbeeld niet doet, is het uitvoeren van het know-your-customerproces, omdat dit proces niet alleen voor de onlinegebruikers geldt, maar voor het totale klantenbestand. Daarvoor zijn genoeg specialisten in de markt, zegt de oprichter. “Identity proofing, vaak gezien als het onlineonderdeel van het know-your-customerproces, doen we dan weer wel. Onze investeringen zijn gericht op het verkrijgen van inzicht in digitale-identiteitsfraude en het versimpelen van het digitaal onboarden van gebruikers.” Hetzelfde geldt voor kant-en-klare koppelingen met leveranciers van bijvoorbeeld crm-software of low-codeplatformen. Wij leggen de koppeling met deze partijen, we doen dat zelf niet.”

Natuurlijk is er wel wat veranderend de afgelopen jaren. Acht jaar geleden werd de software nog voor on-premise ontwikkeld, inmiddels is het bedrijf SaaS-only. Dat is in tussenfasen gebeurt, zegt Joannides. “We begonnen met managed services bij onze software, omdat we zagen dat bedrijven het lastig vinden om het zelf te doen. Dat komt omdat ze zelf geen kennis van het onderwerp in huis hebben. In 2016 hebben we daarom besloten om de software as-a-service aan te bieden.” Dat had ook niet veel eerder gekund, denkt de oprichter. “Toentertijd vroegen klanten zich wel af of ze dit soort software wel als dienst konden afnemen, maar inmiddels is dat geen issue meer.”

Zendingswerk
Software aanbieden als SaaS heeft het voordeel dat de leverancier de klant echt kan ontzorgen. Het volledige securitytoegangbeheer wordt uit applicaties gehaald. “Dat heeft tot gevolg dat een organisatie veel sneller applicaties kan ontwikkelen. Wij kunnen die toegang vernieuwen zonder dat het invloed heeft op het applicatielandschap. Je moet die verbeterslagen doen, omdat een omgeving veilig moet zijn. Klanten vinden het vaak lastig om securityontwikkelingen bij te houden. Dat doen we nu voor ze. Door de oplossing als SaaS aan te bieden, kunnen we deze beter up-to-date houden. In het verleden heb ik bij partijen gezien dat er per bedrijf veel aanpassingen aan software nodig waren. Dat moet je niet willen; dan ben je gewoon een maatwerkleverancier", aldus Joannides. “Natuurlijk doen we wel kleine tweaks per klant, maar daar zijn we heel voorzichtig mee. 

Joannides erkent dat het bedrijf de afgelopen jaren wel wat zendingswerk heeft moeten doen. Niet alleen om klanten te overtuigen van SaaS, ook bij andere ontwikkelingen. “We zijn een frontrunner. Ik doe dat liever dan dat we een functionaliteit achteraf neerzetten.” Zo rolde Onegini in 2011 de software uit in Dockercontainers. “Dat hebben we afgedwongen bij onze klanten. Soms met wat gesputter, maar uiteindelijk gingen ze wel overstag.” Nu is Onegini nog steeds een voorloper als het gaat om mobiele functionaliteit. “Je ziet dat ING past recentelijk zijn klanten via QR-technologie laat inloggen of transacties bevestigen. Wij hadden dat al in 2015.” Daarmee waren ze misschien wel te vroeg. “Mobiel gaat nog steeds langzaam. Bedrijven zeggen wel dat ze het belangrijk vinden, maar uiteindelijk beginnen ze allemaal met een inlog voor het web.”

Het is niet zo dat alles afgedwongen wordt bij klanten. Veelal wordt het toevoegen van functionaliteit gedaan in samenspraak met de klant. “Natuurlijk doen we dat samen met klanten. Het moet wel verkopen. Maar we zijn geen bedrijf waar de klant dicteert wat we moeten doen. Als leverancier en expert in een markt heb je ook zelf een eigen visie nodig. En dat betekent veel missiewerk. Of het slim is of niet, dat weet ik niet. Het is wel leuk”, zegt Joannides.

Gebruiksgemak is driver
Het bedrijf groeit nu vooral hard omdat security een steeds belangrijker thema wordt binnen organisaties die volop in een digitale transitie zitten en op dit vlak veel investeren. Een veilig inlog- en registratieproces is daar een belangrijk onderdeel van. Joannides: “Wet- en regelgeving is uiteindelijk de belangrijkste driver waarom bedrijven in actie komen.”

Voor bedrijven die voor de software kiezen, lijkt het gemak voor de gebruiker soms bijzaak. Maar voor Joannides zit daar de driver. “Er zit een fasering in. Bedrijven komen binnen op security, en gaan een goede onboarding van hun klant pas waarderen als een veilige inlog is geregeld. Ze ontdekken dan dat klanten afhaken als die ervaring niet prettig is. We pitchen op het tekort aan securityexperts en wetgeving die strakker wordt. Maar diep in ons hart begint het bij de eindklant. Diep in ons hart willen we niet over de security-as verkopen, maar willen we het hebben over het gemak voor de consument. Dat probleem wordt alleen maar groter. Steeds meer consumenten klagen erover. En daar zit onze passie.”

MAGAZINE AG CONNECT
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (aprilnummer 2020) en op de website van AG Connect

RIAN VAN HEUR
is content director van AG Connect.